Sterrenbos 26, 6718 GP EDE | + 31 (0)619881920

SkinFood CENTER

Trainingsinstituut Voeding en de Huid

De vetten in onze voeding

Ons lichaam, en ook de huid, heeft vetten nodig. Ze geven ons o.a. energie, leveren de vitaminen A, D, E en K, worden ingebouwd in celmembranen en zijn onderdeel van homonen.

Vetten zijn opgebouwd uit glycerol en vetzuren. Daarbij kun je onderscheid maken tussen verzadigde ("ongezonde") vetten en onverzadigde ("gezonde") vetten. De onverzadigde vetzuren kunnen weer onderverdeeld worden in enkelvoudig onverzadigde vetzuren (EOV) en meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV). MOV's zijn omega 3, 6 en 9. Omega 9 kan ons lichaam in voldoende mate zelf aanmaken, maar de aanmaak van omega 3 en 6 is te weinig, vandaar dat deze vetzuren essentieel zijn. Je moet ze dus uit voeding halen. Omega 3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), EPA en DHA. Omega 6 vetzuren zijn linolzuur, gammalinoleenzuur en arachidonzuur.

Linolzuur en ALA zijn voor de huid essentieel, evenals EPA en in wat mindere mate DHA. Linolzuur zit in heel veel voedngsmiddelen die in het westerse eetpatroon zitten. Daar heb je dus geen tekort aan, sterker nog; ons eetpatroon zorgt voor een overschot. De vetzuren ALA, EPA en DHA krijgen wij te weinig binnen. EPA en DHA zit voornamelijk in vis en schaal- en schelpdieren, ALA zit in plantaardige olie, voornamelijk lijnzaadolie.

Thu, 02 April