Sterrenbos 26, 6718 GP EDE | + 31 (0)619881920

SkinFood CENTER

Trainingsinstituut Voeding en de Huid

Het belangrijkste spore-element; Selenium

Selenium is een van de meest belangrijke spore-elementen voor de mens, omdat zonder selenium het lichaam niet optimaal kan functioneren. Selenium is een antioxidant. Het beschermt de huid tegen door UV-straling veroorzaakte oxidatieve schade door het stimuleren van de activiteit van selenium-bevattende enzymen zoals glutathion peroxidase die in het plasma-membraan van de epidermale keratinocyten zitten. Selenium is daarnaast essentieel voor de ontwikkeling van keratinocyten en het heeft anti-inflammatoire eigenschappen.

Omdat selenium zo’n belangrijke rol in het lichaam speelt, is het geen overbodige luxe om dit de suppleren. Diverse studies tonen aan dat bij suppletie rimpelvorming wordt geremd door het antioxidant effect op UV-schade. Tevens werd een toename in fibroblasten aangetoond waardoor collageen aanmaak vermeerderde.

Bij psoriasis wordt een verminderde hoeveelheid van het enzym glutathion peroxidase gemeten, wat zou kunnen betekenen dat behandeling met selenium, een positief effect kan hebben op vermindering van psoriasis. Op het moment worden er onderzoeken hiernaar gedaan.

Bronnen van selenium: Paranoten, zoutwater vis (tonijn, sardines en heilbot), zeevruchten, zeezout, vlees, gevogelte, ei, zuivel, granen, broccoli, witte kool, asperges, koolrabi, knoflook, ui, peulvruchten en paddenstoelen

Tue, 06 July