Sterrenbos 26, 6718 GP EDE | + 31 (0)619881920

SkinFood CENTER

Trainingsinstituut Voeding en de Huid

Hoe zwaarlijvigheid kan leiden tot huidziekten

Zwaarlijvigheid, of obesitas, gaat gepaard met een verhoogde hoeveelheid visceraal vet om de organen. Dit vet is niet alleen een opslagplaats voor energie, maar ook een actief orgaan. Het produceert namelijk stoffen als leptine en interleukinen (IL) die signalen afgeven aan je lichaam. Wanneer er een overproductie van deze signaalstoffen plaatsvindt door een teveel aan visceraal vet, treedt ons immuunsysteem in werking middels o.a. macrofagen. Macrofagen zijn immuuncellen die betrokken zijn bij de verdediging tegen ziekten.

Zodra de macrofagen geprikkeld worden willen ze gaan “opruimen” en ontstaat er een ontstekingsreactie. En omdat er eigenlijk geen ziekteverwekkers aanwezig zijn zal de ontsteking niet zomaar verdwijnen. Dan ontstaat er een chronische ontsteking. Daar merk je niet veel van, maar het zorgt er wel voor dat je immuunsysteem constant “aan” staat. Dit kan uiteindelijk leiden tot overreactie of een uitputting van het immuunsysteem.

De aanwezigheid van de signaalstoffen uit het vetweefsel kunnen bijdragen aan het ontstekingsgevoeliger worden van o.a. de huid. Een voorbeeld van zo’n ontstekingsziekte is psoriasis. Maar ook het constante “aan” staan van je immuunsysteem zorgt voor een verminderde weerstand of een overreactie van je immuuncellen elders in het lichaam en dus ook de huid

Sun, 13 December