Sterrenbos 26, 6718 GP EDE | + 31 (0)619881920

SkinFood CENTER

Trainingsinstituut Voeding en de Huid

Huidhonger

Voeding speelt een belangrijke rol bij het behoud van een gezonde huid. Macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) en micronutriënten (vitamines en mineralen) werken samen om de barrièrefuncties van de huid te behouden en de huidcellen en -structuren intact te houden. Veranderingen in de voedingsstatus die de structuur en functie van de huid veranderen, kunnen ook een directe invloed hebben op het uiterlijk van de huid.

De belangrijkste brandstof voor de huidcellen is glucose. Glucose wordt ook gebruikt bij de aanmaak van glycoproteïnen en glycolipiden, beiden o.a. bestanddelen van de celmembraan en extracellulaire matrix in epidermis en de dermis.

Vetten zoals sterolen en ceramiden zijn nodig voor de ontwikkeling van het stratum corneum. Deze worden in de epidermis gemaakt uit fosfolipiden, aminozuren en koolhydraten. Ook worden vetzuren uit de vetlaag onder de dermis gebruikt. De sterolen en ceramiden vormen het cement tussen de cellen en het sebum in de talgklieren.

Aminozuren zijn essentieel voor de opbouw van zowel dermale als epidermale structuren zoals collageen, elastine en fibronectine. Daarnaast vormen ze de basis voor de aanmaak van enzymen die nodig zijn in allerlei processen.

Vitaminen en mineralen zijn nodig in de huid om de huidprocessen te ondersteunen, te activeren of te remmen.

Tue, 03 November