Sterrenbos 26, 6718 GP EDE | + 31 (0)619881920

SkinFood CENTER

Trainingsinstituut Voeding en de Huid

Voeding en een vochtrijke huid

Hyaluronzuur is het belangrijkste molecuul dat betrokken is bij de vochthuishouding van de huid. Zowel voor de epidermis als de dermis. Ca. 50% van al het hyaluronzuur in het lichaam bevindt zich in de huid. Een goed gehydrateerde huid functioneert beter en zorgt voor een "voller" aanzien van de huid.

Door huidveroudering neemt de hoeveelheid hyaluronzuur af, en zeker wanneer de huid vaak aan de zon is blootgesteld. Deze afname is veel sterker in de epidermis dan de dermis.

Hyaluronzuur is opgebouwd uit D-glucuronzuur en N-acetyl-D-glucosamine. Uit veel onderzoek blijkt dat hydratatie van de huid verbeterd wordt door voeding en/of suppletie met hyaluronzuurzuur, N-acetyl-D-glucosamine en een mix van aminozuren. Vaak wordt beweerd dat ook glucosamine de hoeveelheid hyaluronzuur verhoogd, maar daar ontbreekt eensluidend wetenschappelijk bewijs voor. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat glucosamine geen bouwstof is van hyaluronzuur.

N-acetyl-D-glucosamine vind je in het skelet van schaaldieren zoals garnalen.

Voeding met een hoog hyaluronzuurgehalte zijn:

  • citrusvruchten
  • groene bladgroenten
  • zetmeelrijke voeding
  • bone broth
  • soja producten

Tue, 01 September