Sterrenbos 26, 6718 GP EDE | + 31 (0)619881920

SkinFood CENTER

Trainingsinstituut Voeding en de Huid

Zink en de huid

Zink is een belangrijk mineraal voor de huid. Ons lichaam kan het niet zelf maken, dus we zijn afhankelijk van voeding om voldoende zink binnen te krijgen. Zink hebben we nodig voor groei, ontwikkeling en immuniteit. Ons lichaam bevat ca. 2 - 3 gram zink waarvan 60% in de spieren, 30% in botten, 5% in de lever en huid en de overige 5% verspreid in het lichaam. Veel zink is gebonden aan eiwitten, dus een goede eiwitopname is belangrijk voor een goede zinkbalans.

Ongeveer 20-40% van de zink die we via het dieet binnen krijgen wordt opgenomen in de darmen. De hoeveelheid opname wordt gereguleerd door en speciaal eiwit. Hoe minder van het eiwit, hoe meer zink er wordt opgenomen. Bij aanwezigheid van ontstekingen in het lichaam wordt dit eiwit in verhoogde mate aangemaakt, waardoor de zinkopname daalt. Dat is waarschijnlijk de reden dat we bij mensen met acne een verlaagd zinkgehalte meten.

In de huid is de zinkconcentratie hoger in de epidermis dan in de dermis. In de epidermis verbruiken de keratinocyten veel zink bij hun vernieuwing en specialisatie. De functies van zink voor de huid zijn:

  • Het speelt een rol in de immuniteit en wondheling
  • Zink draagt bij aan DNA aanmaak en dus aan celdeling
  • Het is betrokken bij het suikermetabolisme
  • Het helpt bij de omzet van vitamine A naar de actieve vorm
  • Zink is betrokken bij de aanmaak van extracellulaire matrix door fibroblasten

Wed, 06 May