Sterrenbos 26, 6718 GP EDE | + 31 (0)619881920

Voeding en acné

Acné vulgaris is een epidermale ontstekingsziekte van de huid. Ondertussen is het wel duidelijk dat het, ondanks dat veel artsen het nog steeds ontkennen, een wetenschappelijk aantoonbare relatie heeft met voeding. Uit onderzoek komt naar voren dat er 3 belangrijke voedingsfactoren zijn die acné kunnen triggeren.

  • Hyperglycemische koolhydraten (simpele suikers)
  • Melk en melkprodukten
  • Verzadigde vetten, transvetten en een tekort aan omega-3 onverzadigde vetzuren

De voedingsstoffen zorgen er voor dat de talgproduktie gestimuleerd wordt, de samenstelling van het talg verandert zodat de P. acnes bacterie kan floreren, de huid ontstekingsgevoeliger wordt en de keratinocytproliferatie verhoogd wordt waardoor sterkere verhoorning van de huid optreedt.

Ons westerse dieet is dus een typische aanjager voor het ontstaan van acné. Eet daarom o.a. veel vers fruit en groenten, weinig zuivel, kant-en-klaar voedsel en snacks en meer omega-3 rijke voedingsmiddelen voor een rustiger huid van binnenuit.