Sterrenbos 26, 6718 GP EDE | + 31 (0)619881920

Groenten; een verborgen "superfood"

Groenten... je kunt er niet genoeg van eten! Het voedingscentrum adviseert 250 gram per dag, maar meer is beter. Uit onderzoek blijkt dat slechts ca 5% van de bevolking aan voldoende groente per dag komt! Om wel aan hoeveelheid groente per dag te komen kun je bij elke maaltijd groente toevoegen. In de ochtend komkommer of alfalfa op brood, of wat snoeptomaatjes. Tussen de middag een paar worteltjes of een halve rode paprika, zelfgemaakte soep, omelet met groenten of een salade. En tijdens het avondeten meer groenten dan aardappelen, rijst of pasta. Maak bijvoorbeeld eens courgetti, bloemkoolrijst of een wrap van spitskoolblad.

Maar waarom zijn groenten dan zo goed? Ze leveren bijvoorbeeld veel vezels die helpen de darmflora gezond te houden en de voeding zo langzaam mogelijk de dunne darm te laten passeren zodat je zoveel mogelijk voedingsstoffen uit het eten kunt openemen. En bij voldoende afwisseling in groenten krijg je eiwitten (bv uit bonen), vetten (bv uit avocado) en koolhydraten (vezels zijn koolhydraten) binnen, maar ook vitaminen, minderalen, carotenoiden (zoals lycopeen en betacaroteen) en flavonoiden (zoals quercitine). Allemaal stofjes die het lichaam en de huid nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren en te helpen bij herstel en opbouw van weefsel.